Cardioprotective effect of phos-pholipid membrane modification onmyocardium during stress injury
А.M. Shysh, T.V. Kukoba, L.V. Tumanovs’ka,O.O. Moуbenko
O.O.Bogomoletz Institute of Physiology, National Academyof Science of Ukraine, Kyiv
![](/images/cite.png)
Abstract
In experiments on the isolated rat hearts we investigated the
influence of phospholipid membrane modification by omega-
3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) on the heart reactivity
to adrenergic influences, myocardial ultrastructure and
peroxidation processes under the immobilization stress. It was
shown that omega-3 PUFAs reduced ultrastructural changes
in the heart, limited lipid peroxidation and attenuated inotro-
pic response of the heart to exogenous norepinephrine.
References
- Кукоба Т.В., Кириленко О.Є., Шиш А.М., Мойбен-ко О.О. та ін. Вплив модифікації жирнокислотногоскладу мембран фосфоліпідів на функціональний станізольованого серця при гострій ішемії – реперфузіїміокарда // Фізіол. журн. – 2003. – 49, № 5. – С.51–59.
- Меерсон Ф.З. Патогенез и предупреждение стрессор-ных и ишемических повреждений секрдца. – М., 1984.
- Непомнящих Л.М. Структурная реорганизациямиокарда при экстремальных воздействиях //Морфология. – 1997. – 6. – С.18-24.
- Погожева А.В., Мартынова Е.И., Самсонов Т.А. идр. Влияние диеты с полиненасыщенными жирнымикислотами на показатели перекисного окислениялипидов и антиоксидантной системы у больных сишемической болезнью сердца, гиперлипопротеиде-мией и гипертонической болезнью // Вопр. питания. –1994. – № 4. – С. 40–42.
- Сазонтова Т.Г., Фу С.Т., Белкина Л.М. и др. Влияниедиеты, обогащенной полиненасыщенными жирнымикислотами, на систему транспотра Са2+ в саркоплаз-матическом ретикулуме миокарда // Бюл. эксперим.Биологии и медицины. – 1993. – 116, № 10. – С. 350–352.
- Шаров В.Г. Возможные механизмы гибели кардио-миоцитов // Архив патологии. - 1985. - 47, № 3. – C. 3–13.
- Chin J.P. Marine oils and cardiovascular reactivity //Prostaglandins Leukotrienes Essent Fatty Acids. –1994. – 50. – Р.211–222.
- Delarue J., Matzinger O., Binnert C. et al. Fish oil pre-vents the adrenal activation elicited by mental stress inhealthy men // Diab. Metab. – 2003. – 29. – P. 289–295.
- 9. Frenoux J.M., Prost E.D., Belleville J.L., Prost J.L. Apolyunsaturated fatty acid diet lowers blood pressureand improves antioxidant status in spontaneously hy-pertensive rats // J. Nutr. – 2001. – 131, № 1. – Р. 39–45.
- 10. Grynberg A., Fournier A., Sergiel J. P., Athias P. Effectof docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid inthe phospholipids of rat heart muscle cells onadrenoreceptor responsiveness and mechanism // J.Mol. Cell. Cardiology. – 1995. – 27. – P. 2507–2520.
- Hallag H., Stith T. W., Leaf A. Modulation ofdihydropyridine-sensitive calcium channeis in heartcells by fish oil fatty acids // Proc. Natl. Acad. Sci.USA. – 1992. – 89. – P. 1760–1764.
- Hamazaki T, Sawazaki S, Nagasawa T. Administrationof docosahexaenoic acid influences behavior and plasmacatecholamine levels at times of psychological stress //Lipids. – 1999. – 34. – S. 33–37.
- Holub B.J. Clinical nutrition: 4. Omega-3 fatty acidsin cardiovascular care // Can. Med. Assoc. J. – 2002. –166, № 5. – Р. 608–615.
- Mori T. A., Lawrence J. B., Burke V. et al. Interactionsbetween dietary fat, fish, fish oils and their effects onplatelet function in men at risk of cardiovascular dis-ease // Arteriosclar. Throm. Vasc. Biol. – 1997. – 17. –P. 279–286.
- Nair S.D., Leitch J.W., Falconer J. et al. Prevention ofcardiac arrhythmia by dietary (n-3) polyunsaturatedfatty acids and their mechanism of action // J. Nutr. –1997. – 127, № 3. – Р. 383–393.
- Song J.H., Miyazawa T. Enhanced level of n-3 fattyacid in membrane phospholipids induces lipidperoxidation in rats fed dietary docosahexaenoic acidoil // Atherosclerosis – 2001. – 155, № 1. – Р. 9–18.
|