Українська Русский English

ISSN 2522-9028 (Print)
ISSN 2522-9036 (Online)
DOI: https://doi.org/10.15407/fz

Fiziologichnyi Zhurnal

is a scientific journal issued by the

Bogomoletz Institute of Physiology
National Academy of Sciences of Ukraine

Editor-in-chief: V.F. Sagach

The journal was founded in 1955 as
1955 – 1977 "Fiziolohichnyi zhurnal" (ISSN 0015 – 3311)
1978 – 1993 "Fiziologicheskii zhurnal" (ISSN 0201 – 8489)
1994 – 2016 "Fiziolohichnyi zhurnal" (ISSN 0201 – 8489)
2017 – "Fiziolohichnyi zhurnal" (ISSN 2522-9028)

Fiziol. Zh. 2005; 51(2): 17-23


Cardioprotective effect of phos-pholipid membrane modification onmyocardium during stress injury

А.M. Shysh, T.V. Kukoba, L.V. Tumanovs’ka,O.O. Moуbenko

    O.O.Bogomoletz Institute of Physiology, National Academyof Science of Ukraine, Kyiv


Abstract

In experiments on the isolated rat hearts we investigated the influence of phospholipid membrane modification by omega- 3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) on the heart reactivity to adrenergic influences, myocardial ultrastructure and peroxidation processes under the immobilization stress. It was shown that omega-3 PUFAs reduced ultrastructural changes in the heart, limited lipid peroxidation and attenuated inotro- pic response of the heart to exogenous norepinephrine.

References

  1. Кукоба Т.В., Кириленко О.Є., Шиш А.М., Мойбен-ко О.О. та ін. Вплив модифікації жирнокислотногоскладу мембран фосфоліпідів на функціональний станізольованого серця при гострій ішемії – реперфузіїміокарда // Фізіол. журн. – 2003. – 49, № 5. – С.51–59.
  2. Меерсон Ф.З. Патогенез и предупреждение стрессор-ных и ишемических повреждений секрдца. – М., 1984.
  3. Непомнящих Л.М. Структурная реорганизациямиокарда при экстремальных воздействиях //Морфология. – 1997. – 6. – С.18-24.
  4. Погожева А.В., Мартынова Е.И., Самсонов Т.А. идр. Влияние диеты с полиненасыщенными жирнымикислотами на показатели перекисного окислениялипидов и антиоксидантной системы у больных сишемической болезнью сердца, гиперлипопротеиде-мией и гипертонической болезнью // Вопр. питания. –1994. – № 4. – С. 40–42.
  5. Сазонтова Т.Г., Фу С.Т., Белкина Л.М. и др. Влияниедиеты, обогащенной полиненасыщенными жирнымикислотами, на систему транспотра Са2+ в саркоплаз-матическом ретикулуме миокарда // Бюл. эксперим.Биологии и медицины. – 1993. – 116, № 10. – С. 350–352.
  6. Шаров В.Г. Возможные механизмы гибели кардио-миоцитов // Архив патологии. - 1985. - 47, № 3. – C. 3–13.
  7. Chin J.P. Marine oils and cardiovascular reactivity //Prostaglandins Leukotrienes Essent Fatty Acids. –1994. – 50. – Р.211–222.
  8. Delarue J., Matzinger O., Binnert C. et al. Fish oil pre-vents the adrenal activation elicited by mental stress inhealthy men // Diab. Metab. – 2003. – 29. – P. 289–295.
  9. 9. Frenoux J.M., Prost E.D., Belleville J.L., Prost J.L. Apolyunsaturated fatty acid diet lowers blood pressureand improves antioxidant status in spontaneously hy-pertensive rats // J. Nutr. – 2001. – 131, № 1. – Р. 39–45.
  10. 10. Grynberg A., Fournier A., Sergiel J. P., Athias P. Effectof docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid inthe phospholipids of rat heart muscle cells onadrenoreceptor responsiveness and mechanism // J.Mol. Cell. Cardiology. – 1995. – 27. – P. 2507–2520.
  11. Hallag H., Stith T. W., Leaf A. Modulation ofdihydropyridine-sensitive calcium channeis in heartcells by fish oil fatty acids // Proc. Natl. Acad. Sci.USA. – 1992. – 89. – P. 1760–1764.
  12. Hamazaki T, Sawazaki S, Nagasawa T. Administrationof docosahexaenoic acid influences behavior and plasmacatecholamine levels at times of psychological stress //Lipids. – 1999. – 34. – S. 33–37.
  13. Holub B.J. Clinical nutrition: 4. Omega-3 fatty acidsin cardiovascular care // Can. Med. Assoc. J. – 2002. –166, № 5. – Р. 608–615.
  14. Mori T. A., Lawrence J. B., Burke V. et al. Interactionsbetween dietary fat, fish, fish oils and their effects onplatelet function in men at risk of cardiovascular dis-ease // Arteriosclar. Throm. Vasc. Biol. – 1997. – 17. –P. 279–286.
  15. Nair S.D., Leitch J.W., Falconer J. et al. Prevention ofcardiac arrhythmia by dietary (n-3) polyunsaturatedfatty acids and their mechanism of action // J. Nutr. –1997. – 127, № 3. – Р. 383–393.
  16. Song J.H., Miyazawa T. Enhanced level of n-3 fattyacid in membrane phospholipids induces lipidperoxidation in rats fed dietary docosahexaenoic acidoil // Atherosclerosis – 2001. – 155, № 1. – Р. 9–18.

© National Academy of Sciences of Ukraine, Bogomoletz Institute of Physiology, 2014-2018.