Influence of membranecomposition modification on cardiac and vascular reactivity
A.M. Shysh, S.M. Pivovar, T.V. Kukoba, A.V. Kotsuruba, O.O. Moobenko
A.A.Bogomoletz Institute of Physiology, National Academy ofScience of Ukraine, Kiev.
Abstract
The work is dedicated to examination of the effect an w-3
polyunsaturated fatty acids (PUFA) on vascular and cardiac
reactivity in intact animals. In experiments on isolated perfused
rat hearts and isolated rings of rat aorta it was shown
that reactivity in rats with modified membranes was lesser
than in control animals after adding norepinephrine in raising
concentrations. Use of w-3 PUFA resulted in the decrease of
w-6 PUFAs (arachidonic acid (AA)) content, while w-3 PUFAs
(EPA, DHA) content in cardiomyocytes membranes increased.
Besides that it was shown that after w-3 PUFA enriched diet
NO3- content increased in cardiac tissues and blood.
References
- Амосова К.М., Коротенко О.В., Широбоков В.П. та ін. Ліпідкоригуюча та імуномодулююча ефектив- ність нового вітчизняного препарату текому при лікуванні нестабільної стенокардії // Укр. кардіол. журн. – 2000. – № 1–2. – С. 31–36.
- Коркушко О.В., Лишневская В.Ю., Дужак Г.В. и др. Омега-3-полиненасыщенные жирные кислоты в терапии больных с ишемической болезнью сердца пожилого возраста // Там само. – 2002. – № 6. – С. 34–40.
- Кукоба Т.В., Кириленко О.Є., Шиш А.М. та ін. Вплив модифікації жирнокислотного складу мембран фосфоліпідів на функціональний стан ізольованого серця при гострій ішемії–реперфузії міокарда // Фізіол. журн. – 2003. – 49, № 5. – С. 63–71.
- Меерсон Ф.З., Машина С.Ю. Влияние рыбьего жира с высоким содержанием полиненасыщенных жирных кислот (эйконола) на миогенный тонус и величину констрикторных и дилататорных реакций изоли- рованной хвостовой артерии крысы // Бюл. эксперим. биологии и медицины. – 1993. – №3. – С. 229–231.
- Меерсон Ф.З., Сянь Цюнь Фу, Белкина Л.М. Коррекция нарушений сократительной функции и электрической стабильности сердца при постин- фарктном кардиосклерозе у крыс с помощью диеты, обогащенной полиненасыщенными жирными кисло- тами //Кардиология. – 1994. – №4. – С. 105–110.
- Abeywardena M.Y., R.J. Head. Longchain n-3 poliunsaturated fatty acids and blood vessel function // Card. Res. – 2001. – 52. – P. 361–371.
- Abeywardena M.Y., McLennan P.L.,Charnock J.S. Difftrential effects of dietary fish oil on myocardial prostaglandin I2 and thromboxane A2 producrion // Amer. J. Physlology. – 1991. – 260. – P. 379–365.
- Beck R., Bertolino S., Abbot S. et al. Modulation of arachidonic acid release and membrane fluidity by al- bumin in vascular smooth muscle and endothelial cells //Circulat. Res. – 1998. – 83. – P. 923–932.
- 9. Chin J.P. Marine oils and cardiovascular reactivity // Prostaglandins Leukotrienes Essent Fatty Acids. – 1994. – 50. – P.211–222.
- 10. De Caterina R., Madonna R., Zucchi R., La Rovere M.T. Antiarrhythmic effects of omega-3 fatty acids: from epidemiology to bedside// Amer. Heart J. – 2003. – 146, №3. – Р. 420–430.
- Engler M.B., Engler M.M., Browne A., Sun Y.P., Sievers R. Mechanisms of vasorelaxation induced by eicosapentaenoic acid (20:5n-3) in WKY rat aorta // Brit. J.Pharmacol. – 2000. – 131. –P.1793–1799.
- Engler M.M., Engler M.B., Pierson D.M., Molteni L.B., Molteni A. Effects of docosahexaenoic acid on vascular pathology and reactivity in hypertension // Exp. Biol. Med. – 2003. – 228. – P.299–307.
- Grynberg A., Fournier A., Sergiel J.P., Athias P. Effect of docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in the phospholipids of rat heart muscle cells on adrenoreceptor responsiveness and mechanism // J. Mol. Cell. Cardiology. – 1995. – 27. – P. 2507–2520.
- Hallag H., Stith T. W., Leaf A. Modulation of dihydropyridine–sensitive calcium channeis in heart celis by fish oil fatty acids // Proc. Nat. Acad. Sci. USA. – 1992 . – 89. – P. 1760–1764.
- Heller A.R., Hermann J. Theilen, Thea Koch. Fish or chips? // News Physiol. Sci. – 2003. – 18, №4. – P. 50–54.
- Holub B.J. Clinical nutrition: 4. Omega-3 fatty acids in cardiovascular care // Cаn.Med.Assoc. J. – 2002. – 166, № 5. – Р. 608–615
- Lee K.W., Lip G.Y. The role of omega-3 fatty acids in the secondary prevention of cardiovascular disease // Вплив модифікації Quart. J. Med. – 2003. – 96, №7. – Р. 465–480.
- Macleod D.C., Heagerty A.M., Bund S.J. et al. Ef- fect of dietary polyunsaturated fatty acids on contraction and relaxation of rat femoral resistance arteries // J. Cardiovasc. Pharmacol. – 1994. – 23. – P. 92–98.
- 19. Mori T.A., Bao D.O., Burke V. et al. Docosahexaenoic acid but not eicosapentaenoic acid lowers ambulatory blood pressure and heart rate in humans // Hyperten- sion. – 1999. – 34. – P. 253–260.
- 20. Mori T.A., Watts G.F., Burke V. et al. Differentiale effekts of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on forearm vascular reactivity of the microcircula- tion in hyperlipidaemic, overweight men // Circulation. – 2000. – 102. – P. 1264–1269.
- Nair S.D., James W. Leitch, John Falconer et al. Pre- vention of Cardiac Arrhythmia by Dietary (n-3) Poly- unsaturated Fatty Acids and Their Mechanism of Ac- tion // J. Nutr. – 1997. – 127, №3. – P. 383–393.
- Yin K., Chu Z.M., Beilin L.J. Blood pressure and vas- cular reactivity changes in spontaneously hyperten- sive rats fed fish oil // Brit. J. Pharmacol. – 1991. –102. – P. 991–997.
- Simopoulos P. The importance of the ratio of omega-6/ omega-3 essential fatty acids // Biom.Pharmac. – 2002. – 56. – Р. 365–379.
|