Українська English

ISSN 2522-9028 (Print)
ISSN 2522-9036 (Online)
DOI: https://doi.org/10.15407/fz

Fiziologichnyi Zhurnal

is a scientific journal issued by the

Bogomoletz Institute of Physiology
National Academy of Sciences of Ukraine

Editor-in-chief: V.F. Sagach

The journal was founded in 1955 as
1955 – 1977 "Fiziolohichnyi zhurnal" (ISSN 0015 – 3311)
1978 – 1993 "Fiziologicheskii zhurnal" (ISSN 0201 – 8489)
1994 – 2016 "Fiziolohichnyi zhurnal" (ISSN 0201 – 8489)
2017 – "Fiziolohichnyi zhurnal" (ISSN 2522-9028)

Fiziol. Zh. 2003; 49(5): 63-71


Effects of modification in fatty acidcontent of membraneus phospholipidson responses of isolated heart atacute ischemia/reperfusion

T.V. Kukoba, O.E. Kirilenko, A.M. Shysh, O.O. Moiben-ko, A.V. Kotsjuruba, O.V. Kharchenko, O.E. Petrenko

    A.A. Bogomoletz Institute of Physiology National Academy ofSciences of Ukraine, A.V. Palladin Institute of BiochemistryNational Academy of Sciences of Ukraine, Institute of Bioog-ranic Chemistry and Petrochemistry National Academy ofSciences of Ukraine, Kiev



Abstract

The aim of this study was to evaluate the effects of a diet supplemented with omega-3 polyunsaturated fatty acids (eicosapentaenoic and docosahexaenoic) and tocopherol, which are the base of a preparation «Tekom», on a composition of myocardial phospholipid fatty acids, as well as on the metabolism of eicosanoids, free radical processes and the contractility of isolated working heart in rats at ischemia/reperfusion. Added to the diet within 4 weeks, “Tekom” induced an increase in the content of omega-3 polyunsaturated fatty acids in membranes of cardiomyocytes, a decrease in vasoactive metabolites of arachidonic acid and limitation of free radical processes. “Tekom” inhibited cardiac arrhythmias in the isolated working hearts of rats and improved the cardiac pump function at ischemia/reperfusion

References

  1. Амосова К.М., Коротенко О.В., Широбоков В.П. та ін. Ліпідкоригуюча та імуномодулююча ефективність нового вітчизняного препарату текому при лікуванні нестабільної стенокардії // Укр. кардіол. журн. – 2000. – № 1 – 2. – С. 31 – 36.
  2. Верткин А.Л., Ли Е.Д., Пышкина И.А. Роль рыбных пищевых добавок в лечении и профилактике атерогенных дислипидемий // Кардиология. – 1994. – 34, №7 – 8. – С.22 – 28.
  3. Дудаев В.А., Аббуд А., Иванов А.С. Влияние полиненасыщенных жирных кислот на функциональные свойства тромбоцитов и перекисное окисление липидов у пациентов с ишемической болезнью сердца // Там же. - 1987. – 27, №6. – С. 79 – 83.
  4. Квочіна Л.І., Тумановська Л.В., Марченко Г.І. та ін. Протекторний вплив ω-3 поліненасичених жирних кислот на діяльність ізольованого серця щура під час ішемії – реперфузії міокарда // Фізіол. журн. – 2000. – 46, № 1 – 2. – С. 98 – 108.
  5. Кейтс М. Техника липидологии. - М.: Мир, 1975. - 322 c.
  6. Омега-3 ПНЖК. Новый лекарственный препарат теком. – К., 1996. – 124 с.
  7. Погожева А.В., Мартынова Е.И., Самсонов Т.А. и др. Влияние диеты с полиненасыщенными жирными кислотами на показатели перекисного окисления липидов и антиоксидантной системы у больных с ишемической болезнью сердца, гиперлипопротеидемией и гипертонической болезнью // Вопр. питания. – 1994. – № 4. – С. 40 – 42.
  8. Покровский А.А., Абрамов А.А. К вопросу о перекисной резистентности эритроцитов // Там же. – 1964. - № 6. – С. 44 – 49.
  9. 9. Пыж М.В., Грацианский Н.А., Добровольский А.Б. Влияние диеты, обогащенной ω-3 полиненасыщенными жирными кислотами, на показатели фибринолитической системы крови у больных на начальных стадиях ишемической болезни сердца // Кардиология. – 1993. – 33, №6. – С.21 – 25.
  10. 10. Сазонтова Т.Г., Фу С.Т., Белкина Л.М. и др. Влияние диеты, обогащенной полиненасыщенными жирными кислотами на систему транспотра Са2+ в саркоплазматическом ретикулуме миокарда // Бюл. эксперим. биологии и медицины. – 1993. – 116, №10. – С. 350 – 352.
  11. Тимошин А.А., Лакомкин В.Л., Рууге Э.К. Свободнорадикальные центры в ткани изолированного миокарда крысы в условиях перфузии безсубстратным раствором с нормальной оксигенацией // Биофизика. – 1996. – 41, вып. 6. – С. 1305 – 1308.
  12. Титов В.Н. Биологическое обоснование применения полиненасыщенных жирных кислот семейства ω-3 в профилактике атеросклероза // Вопр. питания. – 1999. – № 3. – С. 34 – 41.
  13. Фещенко Ю.І., Гаврисюк В.К., Ячник А.І. та ін. Вплив препарату теком на метаболізм арахідонової кислоти у хворих з хронічним легеневим серцем // Журн. АМН України. – 1999. – 5, № 5. – С. 772 – 777.
  14. Agren J.J., Vaisanen S., Hanninen O. et al. Hemostatic factors and platelet aggregation after a fish-enriched diet or fish oil or docosahexaenoic acid supplementation // Prostaglandins Leukot. Essent. Fatty Acids. – 1997. – 57, №4-5. – Р. 419 – 421.
  15. Endres S., von Schacky C. n-3 polyunsaturated fatty acids and human cytokine synthesis // Curr. Opin. Lipidol. – 1996. – 7, №1. – Р. 48 – 52.
  16. Ewart H.S., Cole L.K., Kralovec J. et al. Fish oil containing phytosterol esters alters blood lipid profiles and left ventricle generation of thromboxane a(2) in adult guinea pigs // J. Nutr. – 2002. – 132, №6. – Р. 1149 – 1152.
  17. Frenoux J.M., Prost E.D., Belleville J.L., Prost J.L. A polyunsaturated fatty acid diet lowers blood pressure and improves antioxidant status in spontaneously hypertensive rats // J. Nutr. – 2001. – 131, №1. – Р. 39 – 45.
  18. Johansen O., Seljeflot I., Hostmark A.T., Arnesen H. The effect of supplementation with omega-3 fatty acids on soluble markers of endothelial function in patients with coronary heart disease // Arterioscler. Thromb. Vascular. Biol. – 1999. – 19, № 7. – Р. 1681 – 1686.
  19. 19. Holub B.J. Clinical nutrition: 4. Omega-3 fatty acids in cardiovascular care // CMAJ. – 2002. – 166, № 5. – Р. 608 – 615.
  20. 20. Husveth F., Manilla H.A., Gaal T. et al. Effects of saturated and unsaturated fats with vitamin E supplementation on the antioxidant status of broiler chicken tissues // Acta. Vet. Hung. – 2000. – 48, №1. – Р. 69 – 79.
  21. Kinsella J.E. Effects of polyunsaturated fatty acids on factors related to cardiovascular disease // Amer. J. Cardiol. –1987. – 30, №12. – Р. 23G – 32G.
  22. McLennan P.L., Dallimore J.A. Dietary canola oil modifies myocardial fatty acids and inhibits cardiac arrhythmias in rats // J. Nutr. – 1995. – 125, №4. – Р. 1003 – 1009.
  23. Nair S.S., Leitch J.W., Falconer J., Garg M.L. Prevention of cardiac arrhythmia by dietary (n-3) polyunsaturated fatty acids and their mechanism of action // J. Nutr. – 1997. – 127, №3. – Р. 383 – 393.
  24. Sanders T.A., Oakley F.R., Miller G.J. et al. Influence of n-6 versus n-3 polyunsaturated fatty acids in diets low in saturated fatty acids on plasma lipoproteins and hemostatic factors // Arterioscler. Thromb. Vascular. Biol. – 1997. – 17, №12. – Р. 3449 – 3460.
  25. Takahashi Y., Reddy G.R., Veda N. еt al. Arachidonate 12-lipoxygenase of platelet-type in human epidermal cells // J. Biol. Chem. – 1993. – 268, № 22. – Р.16443 – 16448.

© National Academy of Sciences of Ukraine, Bogomoletz Institute of Physiology, 2014-2024.